NY SORT AV DOFTOLJA FRÅN MAKE ME SMILE

26 okt-12
Nu har jag fått min betällning från Make Me Smile i brevlådan. Tänk att det alltid är så spännande att öppna paket man har beställt och som man VET vad som finns innuti.
Men den här gången beställde jag också en ny doftolja "Pepparmynta/kanel"
Nyfiken som jag var eller snarare sagt min man, slet han upp förpackningen och öppnade oljeflaskan och luktade i flasköppningen.
Hans kommentar var: "Jag känner igen doften. Men från vart? Jo, nu vet jag! Det luktar Minttu drink. Den blir perfekt i bastun!"  :)
Den där kommentaren tar jag som ett positivt godkännande av doftoljan. 
 
Nästa helg ska vi testa den i bastun i fjällstugan. Spännande att se hur det funkar.
 
Tack också Make Me Smile för snabba leveranser och ett trevligt samarbete. ;)

EN KVÄLL MED NÅGRA KLASSKOMISAR FRÅN GYMNASIET

25 okt-12
Den här kvällen blev helt underbart trevlig. :)
Jag och några klassvänner från gymnasietiden var hit och åt en mycket god trerätters middag. Sen kunde vi rulla hem om vi ville. Vilka gigantiska portioner de hade.
Till förrätt blev det "Mosarella med parmaskinka och ruccolasallad.
Varmrätten bestog av en saftig köttbit med vitlöksstuvad potatis och örtsås. Vilka härliga kryddor.
Efterrätten blev en chokladkladdkaka med grädde o ch hallonsylt.
 
En rolig grej var att jag genomskådade kocken att han var vänsterhänt. ;) Upplägget på tallrikarna var för "vänsterhänta" Jag var bara tvungen att ställa den frågan till servitrisen. Och jag hade rätt :D
 
Bashiras kitchen kommer jag att besöka igen. :)

SOLUPPGÅNG OCH SNÖFALL

25 okt-12
Imorse dag  jag skulle skjutsa Amanda till tåget lös himlen upp i varma härliga färger.
Tyvärr, så var inte luften lika varm som det såg ut. ;)
Bilen kan jag inte heller påstå att den såg varm ut. Dax att skaffa mig en motorvärmarkabel.
Det fanns visst ingen i bilen. 
Strax efter kl 12 idag kom flingorna ner från himlen. 
Tror att änglarna har kuddkrig med varandra. De måste ha riktigt roligt, så mycket vitt som kommer trillande ner från himlen. ;)
 

HÖRNSKAFFERIETS SKÖNHETSBEHANDLING

24 okt-12
Mitt underbara hörnskafferi har fått sig en skönhetsbehandling av mig idag. Nu vet jag vad som finns i den och vet exakt vad jag har där inne nu. 
FÖRE RÖJNINGEN
EFTER RÖJNINGEN

FÄRSK LAVENDEL

23 okt-12
Häromdagen var jag och Amanda hem till en trevlig dam där jag fick äran att plocka Lavendel i hennes trädgård.
Lavendeln ska jag och Emelie torka och använda i Konrkuddar. Rogivande och luktar så gott. :)
 
Näste år ska jag se till att sätta Lavendel i min egna trädgård.
 

RIVER TAPET I STUGAN

21 okt-12
Den här söndagen borde jag egentligen passat på att tagit en skön promenad i fjälluften. Men istället tog jag, Emelie och Elias tag i pojkarnas rum och rev tapeterna. Jag har varit på G i flera år med det. Men nu är det igång, så nu går det inte att ångra sig. 
Nu är frågan bara vilken tapet som ska få äran att ta plats på dessa väggar. Spännande! 
Innan hemgång tog jag den här bilden på stugan bara för att se om det har blivit mera snö till nästa gång vi ska åka dit upp och njuta av bastu, fjälluft och umgås med familjen. 
Tyvärr kommer jag nog att gruva mig en del då jag vet att jag har ett projekt som väntar där.
Men det blir nog bra då det är klart.

PROMENAD EN VINTERDAG I STUGAN

20 okt-12
I helgen var vi till stugan och fixade veden och rev tapeten på sönernas rum. Den här dagen (lördag) tog jag och Emelie med oss Peteja på en promenad till fjällgården. Men där var det stängt då vi kom fram. Jag som hade sett fram emot en god Gluhwein. 
Peteja fann ett vattenhål att bada tassarna i och ta sig en slurk i fjällvattnet.
Peteja kom in som en snögubbe/hund då hon legat ute och fått på sig gigantiskt stora snöflingor. Hon verkligen älskar snö och kyla. En riktig vinterhund. <3
 

HÅRMODELL I 4 FÄRGER

19 okt-12
Idag fick jag den glada äran att vara hårmodell på Amandas skola. Hon fick testa en "ny" teknink som de lärt sig förra veckan. Det gick superbra och jag blev helnöjd. Jag tror att amanda fick MVG i sitt uppdrag. :)
Här ligger fyra färger i håret. Tre av dom ligger i folieinpackning. Blond, rött och guldbrun färg.
Jag sitter med spänninga av nyfikenhet på ett resultat.
Färgerna satte sig perfekt. Toppen Amanda! 
Nu är jag nyfrissad och en mycket nöjd "modell"
 
Tack älskade dotter för all makeover i mammas hår ;)
 

THERÉSE YOGHURTBRÖD MED PUMPA- OCH SOLROSFRÖN

17 okt-12
Idag fick jag igång baknerven igen. Jag hade en burk med Turkisk yoghurt i kylen som jag ville laborera med. 
Resultatet blev 2 st matbröd som blev godkänt av familjen.
Ska försöka att skriva ner receptet som jag blandade ihop.
 
1 paket jäst
4 dl fingervarmt vatten
2 dl yoghurt
1 tsk salt
ca 1 dl sirap
½ dl rapsolja
6 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
 Om man vill kan man lägga till 
1 dl pumpafrön
½-1 dl solrosfrön
Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten o ch rör om tills jästen smält.
Blanda ner yoghurt, olja, salt, sirap.
Ta en annan bunke och blanda ihop vetemjöl, rågsikt, havregryn, grahamsmjöl ev pumpafrön och solrosfrön.
Häll sedan ner mjölblandningen i vätskan och vispa med degkrokar i några minuter tills degen är slät och lagom vek.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. 
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och använd gärna en degskrapa som hjälpmedel då du knådar ihop degen. Dela degen i 2 delar och lägg varje del i en smord brödform.
Låt jäsa i ca 40 minuter till under bakduk.
Grädda sedan i ugn ca 175 grader i ca 40-45 minuter tills brödet fått fin färg.
Om man vill kan man stänka på med lite vatten över brödet efter ca 30 min.
 
Lågg upp bröden upp och ner på ett galler  och låt det kallna under bakduken.
 
Klar att ätas med en god ostbit som pålägg ;)

SNÖ FULLA GÅRDEN

16 okt-12
Under natten till den här dagen hade gården förvandlats till ett vitt och kallt snörike. Då pojkarna vaknade såg jag ett leende på deras läppar.
Även att jag inte är så förtjust i vintern, så är det iallafall vackert då träden blir vita och allt omkring lyser upp.
Det är oundvikligt att ogilla den här naturen.
Pojkarna fick en rolig stund med crossen ute på gården och i den snö söm blev under dagen.
Jakob försökte att få sig en tur med skotern på gården. Men det var dock för lite snö att få mattan att fästa. Skotern ville bara köra rakt fram. Det blir att ställa den åt sidan  och vänta ett tag till. 
 

TENNBRODERI

15 okt-12
Har tittat igenom några säckar som blivit kvar i garaget efter husbranden. 
Jag blev så glad då jag fann mina skinn- och tenntrådsbroderisaker. 
Nu får jag se om jag kan hitta suget och lusten att börja med det igen. :)

VARM FRUKTSALLAD MED SMÄLT ÅRE CHOKLAD

14 okt-12
Min älskade familj fick först en god middag Tjälknöl, potatisgratäng och en smarrig sallad. 
Til efterrätt tog jag reda på frukten som gärna ligger kvar i skålen tills den är dax att kasta. 
Ikväll skar jag upp frukten och strödde över Åres choklad och lät den gräddas i ugnen ett tag.
Till frukten serverade jag vaniljvisp och en kopp kaffe.
Mumsade gjorde allihopa. Då minsann funkade frukten bra. ;)

MOJITO PÅ DUNK

13 okt-12
Den här kvällen tog jag och bjöd gubben på ett glas Mojito exlusive gräsinnehåll.
Dunken köpte vi på båten till Riga. Ska ta en till på bolaget och se om de har dunken där. Den borde finnas där. Men jag gissar att priset är dyrare där än på båten.
I övrigt tycker jag att Mojiton på dunk var helt okej. Köper gärna den igen. ;)

KAKBAK OCH PÅHÄLSNING AV ENERGI SOM SPELAR ETT SPRATT

12 okt-12
Såklart att mina baknerver ville sätta fart med lite kakbak inför helgens fika. Cornflakesdrömmar, chokladsnittar och chokladmuffins med chokladbitar. Meningen var att vi skulle åka upp till stugan över helgen. Men ändringar kan ske snabbt. Dottern ville absolut inte att vi skulle åka och lämna henne själv hemma. 
 
Igår fick hon "besök från andra sidan". Ska man gissa kanske det var min mamma som kom in på dotterns rum och ville kolla lite på hennes klädställning. Klädställningen kom från mamma som hon hade haft som dottern sedan tog över.
Ställningen började gunga i små rörelser. Sedan blev det lugnt. Efter ca 1-2 minuter började den gunga igen. Och så höll den på en stund. Alla i familjen som fanns hemma fick se hur den rörde sig. 
Innan den började gunga hade den ändrat ställning, så att vi rätade upp den och ställde den till rätta igen.
 
Förstår att hon blev skärrad och oron satte fart i hennes nerver. Extra jobbigt kan det vara då dotterna är mottaglig av sig då det gäller energier. 
Hur som helst blev vi kvar hemma och mina bakverk kom till väl användning flera gånger under helgen. 
Kul! Då kan jag snart baka igen.
Man kanske får lite nya inspirationer på torsdag på " Hela Sverige bakar" Då blir det sötebröd som gäller. Jag skulle ha bakat Farmors Wienerbröd och Semlor eller krämbullar.
Deras utmaninggissar jag att det blir wienerbröd, petit choux eller Croissanter.

HELA SVERIGE BAKAR

11 okt-12
Den här torsdagskvällen satt jag spikad framför TV:n då det visades "Hela Sverige bakar" 
Mycket intressant och inspirerande program. Ibland ångrar jag mig att inte jag sökte till tävlingen. Men samtidigt tror jag inte att jag skulle passa in där. Men vissa bakverk skulle jag nog klara bättre. Men inte lätt då man bakar i press och tid. 

TURKISK SIMIT BRÖD MED JÄST OCH MJÖLK

10 okt-12
Det här det recept som jag tycker blev bäst av de sorter som jag testat av Simitbröd. 
Men egentligen borde de kallas något annat då jag inte tycker att de smakar som det äkta Turkiska brödet. Men goda blev dom iallafall.
Det blir 12 stycken kransar. 
Ugn 230 grader
Gräddas i Ca 10 minuter i ugn.
 
Ingredienser:
50 g smält smör/margarin
5 dl mjölk
Smält smöret i kastrull och tillsätt mjölk och värm till fingervarm ca 37 grader.
Tillsätt sedan 
1 msk socker
1-1½ tsk salt
50 g jäst (1 pkt)
Blanda sist i 
12-13 dl vetemjöl
Använd elvisp med degkrokar alt köksassitenten.
Arbeta med degen tills den blir slät. Ca 5 minuter.
Degen ska fortfarande vara något lös. Strö över med lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Före
Efter
Lägg upp degen på ett något mjölat bakbord och knåda några tag.
Dela sedan upp degen i 24 bitar som sedan rullas till ca 20-25 cm strängar.
Lägg ihop två strängar och tvinna ihop dom ochsedan formas till kransar.
Doppa varje krans i mjölk och sedan i sesamfrön.
Lägg 4-5 st på varje plåt, så att de får ett jäsutrymme. Jäs under bakduk.
Jäs i ca 30 minuter och sedan gräddas i ugn på ca 230 grader i ca 10-12 minuter. Tills de fått en gyllenbrun färg.
 
Servera gärna ost och marmelad till. 
Lycka till!
 

HÖSTEN TRÄNGER SIG IN

10 okt-12
Nu tror jag att hösten har kommit in i värmen. Jag hoppas inte att det blir ett samarbete mellan dammråttorna och en massa löv, så att det blir en invasion här hemma.  ;)
Kanske bäst att utrota allihopa innan det händer nåt otäckt... 

GÖDSEL PÅ ÅKRARNA LUKTAR ILLA

10 okt-12
Det är inte konstigt att man luktar kobajs då man går uppöver byn med hunden. 
Doften av kossa då man har kommit hem igen är som att man skulle stå i en ladugård full av söta kossor. 
Men jag är ingen ko vad jag vet. Men man skulle kunna tro det om man stoppar i näsan i mitt hår. ;)
 
Det är nästan så att jag önskar några decimeter snö över åkrarna nu, så att köskits doften försvinner. Bönderna gör det bra som står ut med skiten. ;)

FÖRSTA SNÖFLINGAN

9 okt-12
Imorse då jag var ute på promenad med hunden kom årets första snöflingor blandat med regn. 
Det blev blandade känslor kan jag lova. Nu hoppas jag att snön kan vänta ett tag till. Ingen lång vinter här tack!

TURKISK SIMIT BRÖD MED JÄST

8 okt-12
Nu har jag testat baka Simit bröd med jäst i bara för att kunna se skilnaden på att ha bakpulver eller jäst i degen. Hel klart är jäst bättre i degen!
 
Såhär gjorde jag:
 
ca 1 kg mjöl
½ paket färsk jäst
2 tsk salt
5 matskedar solrosolja
5 dl hett vatten
 
Om man har blanda till doppningen på kransarna:
1 dl (flytande) druva melass (Turkiska: Uzum pekmezi )
1 dl vatten
100 gram vit sesamfrön
 
Annars doppa i mjölk (vilket jag gjorde här)
 
Smula jäst i bunke och häll lite av vattnet (fingervarmt) innan det kokas upp. Låt jästen smälta i vattnet. Häll i oljan.
Blanda mjöl och salt och häll i vätseblandningen och rör ihop till en slät deg.
Låt jäsa ca 20 min.
Lägg degen på bakborder och använd vatten på händerna istället för  mjöl. 
Dela degen i 20 delar.
Rulla varje bit i 25 cm långa strängar.
Ta två och två och snurra ihop dom och gör som en krans och nyp ihop ändarna.
Doppa kransen i mjölk eller den andra blandnningen och sedan ett dopp i Sesamfröna.
Lägg 5 st kransar på ett bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i ca 20 min.
Grädda i ugn ca 20 min i 200 grader.
 
Lycka till och servera gärna med ost och marmelad.
 
Lyssnade samtidigt på en bra låt då jag bakade bara för att få rätt feeling. :)

TURKISK SIMIT BRÖD MED BAKPULVER

8 okt-12
Tänk att man kan bli så sugen på det Turkiska brödet som vi åt i Turkiet då vi var där.
Då jag googlade efter recept fanns det en uppsjö av olika typer av recept. Men hur skulle jag kunna veta vilket av dom recepten som är det rätta? Egentligen spelar det ingen roll då brödet ska ätas på plats i Turkiet och inte här. Det blir liksom inte samma sak.  
Det här brödet fann jag som man skulle använda bakpulver i. Det blev inte så som jag ville ha dom. Men de blev goda iallafall. Smakar nästan som Scones med sesamfrön. 
Receptet jag använde var såhär:
 
Blanda ihop:
8 dl vetemjöl
11/2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
Rör sedan ihop:
2 vispade ägg
125g smält margarin
1 msk olivolja
3-5 msk mjölk
Garnering ovanpå brödet:
mjölk till pensling eller bästa är att hälla mjölken i en djuptallrik  och doppa ner brödet där och sedan doppas i 
sesamfrön
 
Blanda mjöl,salt och bakpulver i en stor skål och gör en grop i mitten.
Blanda ägg, smält smör/margarin,olivolja och mjölk och häll det i gropen. Rör om med en slickepott eller en slev så att de torra ingredienserna och blanda tils du får ihop en deg.
Dela upp degen i 8 delar och rulla dem till 20 cm långa strängar. Kläm ihop ändarna på varje stäng så att det blidas ringar.
Lägg ringarna på en bakplåtsklädd plåt.
Pensla/doppa dem med mjölk och strö sesamfrön över dem.
Grädda i 220-225 ca 20-25 min eller tills de blir gyllenebruna.

TYVÄRR ÄR TJÄNSTEN TILLSATT :(

8 okt-12
Jag ringde företaget som handläggaren gav mig i uppdrag till. Arbetsförmedlingen hade nästan med lovord get mig en chans till ett jobb framöver.
Men då jag ringde företagarn hade de redan tillsatt tjänsten med en annan, som de kände sen förrut. Synd för mig med tur för den som fick jobbet. I övrigt var det ett mycket trevligt samtal med företaget. De skulle behålla mitt nummer ifall de behöver arbetskraft framöver. Odsen känns inte så stor. Men hoppas kan man ju alltid göra. ;)

MYSDAG MED DÖTTRARNA

7 okt-12
Söndag och jag tog mig i kragen och åkte in mot stan och hämtade Emelie och for sedan på Loppis. Men vi fyndade ingenting. Totalt helt fel grejer för oss.
Sen hämtade jag upp Amanda i centrum och vi gick iväg på stan och köpte gófika på Törners i stan.
Tänk att kaffe, doppa och trevligt sällskap ska bli så mysigt. :)  Sånt gillas! <3
 
 

AUFGUSS PEPPARMINT IS PEELING

6 okt-12
Idag har jag haft en skön dag på Relaxen tillsammans med svägerskan och svärmor. Det bästa av allt var att få gå på Aufguss Pepparmint is peeling. Hur skönt som helst. :) Riktigt uppfriskande för både kropp och själ. 
Det där kommer jag att göra flera gånger. 
 
Innan vi gick dit gjorde vi ett stadsbesök där jag passade på att köpa ett par tröjor åt pojkarna och en underbart härlig Body Butter tendre Citron. 

Jag hoppas att pojkarna ska bli nöjda med mitt köp idag. Imorgon söndag ska de få dom då de kommer hem ifrån deras bästa vän som de har varit hos hela helgen.
 

CIABATTA BRÖD i OLIVOLJA

5 okt-12
Igår på "Hela Sverige bakar" fick de som jag anat innan uppdrag att baka ciabattabröd. Nu har jag degat ihop en egen ciabattadeg för att se hur jag lyckas med den ;) Ligger på jäsning i lite olivolja nu.
 
25 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ msk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja
ca 13 dl vetemjöl
 
Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. 
Tillsätt olivolja, salt och socker och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en slät och ganska vek deg. 
Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i lite olivolja runt kanten av degen i ca 60 minuter 
Pensla bakbordet med olivolja och häll över degen på bakbordet.
Knåda inte degen! Utan vik den bara ett par gånger.
Dela degen i 4 avlånga delar som sedan delas 3 gånger på varje del. Kan doppas i lite mjöl ovanpå. Lägg 6 stycken degämnen på varje bakplåtsklädd bakplåt med liten bit ifrån varandra.
Låt jäsa övertäckt i 1½-2 timmar till.
Baka på 230 grader i cirka 20 minuter eller tills bröden fått en gyllenbrun färg.
Om man vill kan man smaksätta degen med hackade oliver, soltorkade tomater eller nån god krydda som basilika,timjan eller oregano.
 
 


HÖSTEN VISAR SIN SIDA

5 okt-12
Idag fick jag så lov att gilla läget att gå på frostigt gräs då hunden skulle rastas. 
Hösten är vacker på sitt sätt. Men kylan är definitivt varken vacker eller skön.  
Ute på bryggan kan man inte se över till andra sidan av sjön.
Var har "grannbyn" på annersia tagit vägen? ;)
Hur jag än koncentrerar mig för att se igenom den täta kyliga dimman kan jag inte se så långt fram. 
Det här får mig att börja gruva mig till vintern, inköp av barnens vinterkläder och bara gilla läget av det vintern bjuder på.
 
Båtarna vid bryggan ser ut att vänta på att få komma upp ur vattnet och få sin plats under tak.
Kylig ochh gråtrist dag. Endast +4 grader.

ÄLGSOPPA MED ROTSAKER OCH KLIMP

4 okt-12
Idag var d en perfekt dag att koka ihop en Älgsoppa med rotsaker och klimp.
Det här skulle jag kunna äta i flera dagar. Så otroligt gott!
Jag passade på att bjuda hit svärmor på en lyxig soppmiddag och 4 olika variander av bullar. 
Det var ju kanelbullens dag ;) 

KANELBULLENS DAG

4 okt-12
Såklart att man tar tillfället i akt då det är kanelbullens dag idag. Och som vanligt kunde jag inte vara "lagom" i bakningen. 
Jag ville ju testa lite av varje, så då fick det bli några olika sorter. Endast 4 sorter av olika form och smak.
Det ska bli spännande att se vad familjen väljer som första bullen och vilken som blir favorit. ;)
 
Kanelknyten fylld med blåbär och toppat med vanlijkräm.
Kanelkringlor med blåbär och vaniljkräm.
Kanelbullar med vaniljfyllning i långpanna. Toppat med Rörsocker.
Sockerkringlor med kanelfyllning.

4 MÅNADER AV SAKNAD

 
3 okt-12
Lilla mamma som sover i ro
Du fann vilan på andra sidan av din bro
Omfamnas av änglar som välkomnar väl
Älskade mor med vita vingar som klär
Saknaden av modersdoft, värme och tryggare röst
Du finns vid min sida du ger mig din tröst
Änglamor du finns i min närhet och jag känner dig här.
Tryggheten för mig är att vi ses där du är.
 
Idag 4 månader av tomhet utan min mor
Önskar ibland att få hälsa på dig där du nu bor
Vacker liten ängel med vingar av guld du bär
Jag kommer alltid att hålla dig kär. <3
                                                Skriven av mig själv
 
 
 
 
 
 
 

KAFFEREP

3 okt-12
Jag tog och gjorde mig för och la muffins i kaffekoppar och toppade dem med maräng hallonfluff.
Tänkte att det skulle bli lite extra gott för hon som inte tål mjölk. Det blev populärt, tror jag. 
De gliiade min uppdukning av fikabrödet också. :)
 
 
 
Det var ingen risk att bränna sig på "kaffetåren" ;)
 
Citronpajen blev också godkänd. 
Det var nästan så att man skulle kunna behöva lätta på byxlinningen efter allt gott. :)
 
Mina góa vänner tog med sig en härligt saftig matpaj  och en god sallad + ett gott bröd. 
Sådana här dagar skulle man ha haft flera av och oftare.
MYS PYS!
 

ARBETSFÖRMEDLINGEN RINGDE IDAG

2 okt-12
Idag blev det en heldag i stan med början med akupunktur hos sjukgymnasten. 
Sedan hämtade jag upp syrran för att ta en gemensam lunch tillsammans.
Påväg från centrum ringer arbetsförmedlingen. En annan handläggare än den jag brukar ha.
En trevlig prick som jag fick att skratta så att han kiknade. Jag trodde nästan att han hade lagt på luren. Men då storgarvade han av det jag sa till honom. Låg humor kan jag lova. ;)
 
Jag fick order att lära mig Pythagaros sats och hålla hårt i hatten. Det ska bli intressant att se vad företagaren tycker och att dom ska bli nöjda. Likaså jag. :) 
 
Kanske bäst att se om jag klarar av uppgifterna innan de ringer till mig. Nu gäller det att visa den goda sidan av mig. Eller... den sidan har jag ju alltid framme ;)
 
Avslutade dagen istan med en kaffe och glass med döttrarna på MC Donalds.

THERÈSE MJÖLKFRIA CUPCAKES MED HALLON OCH CITRON MARÄNG

1 okt-12
Då vädret ändå var mulet och trist fick jag ett ryck och lust att labborera ihop Mjölkfria Cupcakes.
Resultatet blev toppen. Saftig och smaken av citron och hallon gjorde susen i smaklökarna. ;)
MUFFINS:
Värm fingervarmt
2½ dl vatten
1 dl mat- eller rapsolja
Blanda ihop i en bunke
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Vispa ihop i en annan bunke tills det blir poröst
1 ägg
1 dl stösocker
ev 1½ msk Lemoncurd
 
Börja med att värm vatten fingervarmt och tillsätt oljan.
Blanda mjölblandningen utom socker.
Vispa ägg och socker poröst och tillsätt lemoncurd och vispa kort stund.
Blanda i mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sist vätskan. Blanda om til en slät smet.
Dela upp smeten i 12 st små cupcakesformar i en muffinsbakform.
Grädda mitten av ugnen i ca 15 min 200 grader.
Låt kallna.
MARÄNGFLUFF
Sjud upp och ställ sedan åt sidan
3/4 dl vatten
2 dl socker
1 tsk citronsaft alt pressad citron
 
Vispa ihop till en marängsmet i en rostfri bunke.
2 äggvitor
1-2 tsk vaniljsocker
 
Vispa ner sockerlagen pö om pö med elvispen och tillsätt ev lite karamellfärg.
Vispa i ca 5-8 min tills marängen kallnat. Tillsätt ev hallon och vispa snabbt ner i marängsmeten.
 
Spritsa med en stjärntyll och spritsa valfria mönster ovanpå de kalla muffinsarna. Dekorera med ev strössel, hallon, riven choklad (mjölkfri) 
 
Lämna gärna en kommentar om tycke och smak  ;)
 
Saftiga och supergoda!
NJUT!

RSS 2.0