RAIDERKAKOR
17 april-13
Den här dagen var min lediga dag, som jag använde till att baka ett par sorters kakor som en vän som precis fyllt 40 år ska ha på sin blivande fest till helgen.
Den ena sorten fick bli Raiderkakor och den andra blev Bountykakor. Jättegoda kan vi garantera vi som smakat dom!
Ca 50 st.
KakDeg:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Blanda alla ingredienser till en deg.
Dela upp degen i ca 50 delar och rulla dem till bollar.
Tryck ut varje degboll i en liten form. Typ småbrödsformar. Och nagga botten på kakan.
Grädda i varmluftsugn ca 175 graden ( 200 grader i vanlig ugn) i ca 8 minuter och tills botten av kakan har sjunkit ihop och kakan fått lite färg.
Låt kallna.
Knäckfyllning
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör
Ca 100 gram Choklad. Typ Marabou, blockchoklad.
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör
Ca 100 gram Choklad. Typ Marabou, blockchoklad.
Lägg i alla ingredienser i en kastrull och rör om ibland och låt koka ganska kraftigt i ca 15 minuter. Gör ett kulprov och kolan ska kunna rullas till en kula. Eller temperera knäcken, så att den blir ca 113-117 grader.
Häll med en sked en klick i varje kaka och låt kallna.
Smält mörk eller ljus choklad av valfri sort i micron eller vattenbad och häll över varje kaka, så att det täcker knäcken.
Låt chokladen stelna. Kan frysas.
Lycka till!
Kommentarer
Postat av: Vardagsmat a la Jess
De ser vansinnigt goda ut verkligen! :-D
Svar:
PysselTrollet Peteja
Trackback