Follow on Bloglovin

RESAN TILL FATMOMAKKE MED SRF JÄMTLAND

15 juni-13
Dag två direkt efter frukost bar vi iväg med buss inkl guide till Fatmomakke där vi skulle få besöka Kyrkbyn.
Vilken trevlig åktur måste jag tillägga. Vilken bra guide som berättade en massa historia och sjöng några låtar från Lapp-Lisa. En stor eloge ska hon ha för våran trevliga åktur tillsammans med SRF Jämtlands medlemmar.
 
När vi kom fram till Fatmomakke väntade det en god lunch bestående av smörstekt fjällröding med potatis och sallad. Självklart fanns hårdbröd och smör framdukad på borden. Det var hur gott som helst.
Efter lunchen fick vi en promenad till kyrkstad som låg på andra sidan bron. Det var en tokmysig liten by med gamla stugor som användes delvis till museum. Det fanns även många lappkåtor lite överallt kring kyrkstad. Det fanns en hel del att se och höra.
Vi hade även där en annan guide som berättade om de olika stugorna och det runt omkring. Det var intressant att få höra.
Utsikt ifrån bron till Marsfjället.
 
Angelika blomma ( Kvanne) som de kokade tillsammans med malört. Sedan maldes det och användes i mat, så att man skulle få i sig bra vitaminer mm. Användes mycket till havs för att förebygga skörbjugg hos sjömännen.
Guiden kunde tipsa om att tex ha det i filen.
Tandläkar verktyg förr i tiden.
Då fick patienten oftast sitta på en sten medan tandläkaren drog ur den onda tanden. Det stod oftast en nyfiken folkmassa kring stenen och ville se hur det gick. Om man blödde mycket, svimmade eller klarade dragningen galant. Tur att det finns bättre verktyg och vård i dagens samhälle. ;)
 
På tillbakaresan såg vi olika fjäll som Marsfjället  och Idrefjäll. Det var himla vackert måste jag säga.
Som avslutning av resan med Inlandsbanan stannade vi här på M Bergmans Fisk i Vilhelmina där vi blev serverad två sorters mattallrikar. Det var hur gott som helst. Avslutade med kaffe och kladdkaka. 
Det kändes som att vi kunde rulla hem på spåret utan tåg som det kändes efter allt gott vi har ätit under resan.
Tack så otroligt mycket SRF Jämtland för att jag fick ta del av den underbara resan som Ledsagare åt er. Det kommer jag att bära med mig så länge jag lever. ♥ Ni är underbara!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0