Follow on Bloglovin

2 LAMMSTEKAR I PÅSK

28 mars-13
Idag förberedde jag 2 lammstekar som ska ätas i stugan på påskafton. 
Det blev en med smak av mango/ingefära/mynta och den andra med vitlök och timjan. Såserna blev en Aprikossås och en Rödvinssås.
Jag hoppas att det ska smaka gott i allas munnar då på lördag. Till den ska det bli potatisgratäng och en god sallad.
MANGO CHUTNEYFYLLD LAMMSTEK:
Jag blandade ihop 
ca ½ dl mango chutney
ca ½ msk mynta
ca 1 tsk ingefära
Sedan stack jag ett hål igenom hela lammsteken och fyllde den med mangoblandningen med hjälp av en sked.
Knyt ihop nätet och gnid in med kryddorna
1 tsk svartpeppar grovmalen
1 tsk mynta
1 tsk salt
ca 1 msk olja
Sätt ugnen på 175 grader och stick in en ugnstermometer i köttets tjockaste del. Den ska bli 65-70 grader då den är klar.
Sila bort skyn och använd den till såsen.
APRIKOSSÅS
1 skivad morot
10 aprikoser
3 dl vatten
ca 3-4 dl steksky
1 buljongtärning
1 dl grädde
½ tsk mynta
½-1 msk mango chutney
1 krm svartpeppar
ev lite salt
Koka morötterna och aprikoserna i vattnet i ca 10 minuter.
Häll av vattnet i en mugg och mixa ihop morötterna och aprikoserna till en jämn puré. tillsätt kokvattnet och stekskyn. 
Blanda ner grädden, buljongen och myntan och smaksätt med svartpeppar, chutney och salt.
 
Servera gärna Ugnsgrillade rotsaker till. Eller potatisgratäng. Och en god sallad.
 
Lammstek nummer 2 blev en 
LAMMSTEK MED VITLÖK OCH ROSMARIN
1 kg lammstek utan ben
4 vitlöksklyftor som skärs upp i skivor
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 175-200 grader.
Snitta små snitt i hela lammsteken och tryck in vitlöksskivorna.
Håll över med oljan och gnid in kryddorna runt om steken.
Låt stå i ugnen i ca 1-1½ timme. Eller tills steken är ca 65-70 grader.
Ta reda på skyn som blir av köttet.
Linda in steken i folie och låt den ligga åt sidan tills den ska ätas.
RÖDVINSSKY:
2 dl rödvin
1 msk socker
1 msk soya
2 msk maizsenaredning
Värm upp sockret i en kastrull tills den får en gyllenbrun färg.
Häll försiktigt ner rödvinet. Sockret gör att det sprätter lite,så var försiktig.
Låt koka ihop till hälften och häll i stekskyn och värm upp och blanda ner maizenaredningen. Låt koka ihop tills den tjocknar till något.
 
Servera gärna potatis, ugnsgratinerade rotsaker eller potatisgratäng till lammsteken och en god sallad. 
 
Lycka till! 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0